News

Prăpăd pentru românii care au casă sau teren proprietate personală! Acesta e adevărul despre e-Proprietatea. Și analiștii se tem: ”Practic statul stabilește”

Prăpăd pentru românii care au casă sau teren proprietate personală Acesta e adevărul despre e-Proprietatea. Și analiștii se tem Practic statul stabilește
Image by mastersenaiper from Pixabay

E-Proprietatea ar putea genera o adevărată revoltă în România. Toți românii care au casă, apartament, ori teren proprietate personală vor avea de suferit.

Se tot vorbește despre e-Proprietatea însă mulți nu prea înțeleg despre ce ar putea fi vorba odată ce acest sistem va fi implementat. Iată că avem câteva explicații care nu sunt tocmai avantajoase pentru proprietari.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit la  B1 TV, ce presupune acest proiect și cine va fi afectat. Acesta ar urma să fie implementat de la 1 ianuarie 2026.

Potrivit acestuia, e-Proprietatea ar putea să dea putere statului să stabilească prețurile de referință ale imobiliarelor. Iar asta nu va aduce niciun beneficiu românilor.

Mai mult de atât, sunt și alte lucruri pe care unor oameni nu le cunosc în legătură cu implementarea acestui sistem. În opinia analistului, e-Proprietatea este o greșeală fundamentală.

Ce ar putea însemna e-Proprietatea pentru români

Mai exact, autoritățile pot să intervină și să blocheze piața liberă. Adrian Negrescu speră să nu se ajungă la așa ceva, având în vedere că cei mai dezavantajați vor fi mare parte dintre românii care dețin proprietăți.

“Doamne ferește să ajungem la așa ceva că, practic, prin această decizie, statul va stabili care sunt prețurile de referință ale imobiliarelor, ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă o intervenție cu picioarele, ca să nu zic altfel, cu bocancii, în piața imobiliară. Practic, statul își arogă dreptul de a crea o formulă de calcul a prețurilor de referință în imobiliare, pe baza datelor pe care le-ați prezentat dumneavoastră. Ce caută statul în a stabili valoarea apartamentului, din această perspectivă, e un mare semn de întrebare, care demonstrează faptul că autoritățile încearcă, prin această metodă, să blocheze, să intervină și mai mult în piața liberă. Mie mi se pare o greșeală fundamentală.

Sper să nu se ajungă la acest lucru, pentru că dincolo de resorturile pozitive, de ce vor să facă, de fapt, acest sistem e-Proprietatea? Ca tu, dacă ai mai multe proprietăți, în mai multe localități din țară, practic, prin integrarea tuturor bazelor de date, statul să aibă acces la informații și în acest fel să stabilească impozitele pe proprietate, probabil și un impozit global, ca urmare a acestor dețineri multiple de proprietăți. De la asta și până la a introduce o grilă de calcul a valorii proprietăților în funcție de datele la care statul are acces, mie mi se pare, deja, un demers care merge dincolo de ideea de piață liberă a imobilialelor în care mi se pare normal ca fiecare proprietar să ceară cât își dorește pentru apartamentul pe care îl vinde”, a spus Negrescu.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate