News

Apare o nouă taxă în România! Toți cei care au mașini vor trebui să o plătească. Data la care va deveni obligatorie pentru toți

Apare o nouă taxă în România Toți cei care au mașini vor trebui să o plătească. Data la care va deveni obligatorie pentru toți

Apare o nouă taxă în România care va aduce scumpiri pe bandă rulantă. Motorina și benzina vor costa mai mult și se pare că nu sunt singurele.

Deși Guvernul a promis că nu vor exista noi taxe și că românii nu vor avea de pierdut de anul viitor, nimeni nu a promis nimic pentru anii care urmează.

Mai exact, se pare că există o nouă taxă care va intra în vigoare și care va aduce majorări consistente atât la prețul gazelor, cât și la carburanți.

O veste bună e faptul că noua taxă se va aplica începând din 2027. Astfel, mai sunt doi ani în care românii o pot evita. Ce se întâmplă însă după implementare?

Este vorba despre o taxă pe carbon, pe combustibilii auto și pe gazele naturale consumate în gospodării, notează economica.net. Ce impact va avea aceasta și la cât ar putea ajunge prețurile?

În primul rând crește prețul gazelor. Cât de mult? Factura lunară la gaze pentru un consum de apartament va crește cu peste 40 de lei, potrivit unor estimări ale think-tank-ului Energy Policy Group (EPG).

”În România, cea mai mare incidență a ETS2 (mecanismul de comercializare a certificatelor de carbon – n. r.) va fi limitată la minoritatea gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale, care se află în general în afara celor mai mici categorii de venituri. Pentru o gospodărie cu un consum mediu lunar de gaze naturale de 100 de metri cubi, un preț al carbonului de 45 EUR/t are un impact lunar de aproximativ 8,2 EUR/lună”, spun experții de la EPG.

Cât va costa carburantul odată ce noua taxă va intra în vigoare

Și benzina și motorina devin mai scumpe în următorii doi ani. Conform estimărilor, prețul ar putea fi mai mare cu până la 60 de bani pentru un singur litru.

“Pentru un preț al carbonului de 45 EUR/t, creșterea simulată a prețului este de 0,12 EUR pe litrul de motorină și de 0,10 EUR pe litru de benzină. Îmbunătățirea accesului, a calității și a performanțelor în materie de emisii ale transportului public și accesul la vehicule cu emisii reduse sunt opțiuni viabile pentru punerea în aplicare a FSC”, arată EPG, potrivit sursei citate.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate