News

Aceste pensii se vor recalcula din oficiu! Românii pot cere, însă și recalcularea veniturilor. La final pot primi sume mai mari de la Casa de Pensii

Aceste pensii se vor recalcula din oficiu Românii pot cere însă și recalcularea veniturilor. La final pot primi sume mai mari de la Casa de Pensii
FOTO: keralakaumudi.com/

Începând cu data de 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare o nouă lege a pensiilor, care prevede posibilitatea recalculării drepturilor de pensie.

Acest proces poate lua în considerare fie punctele de stabilitate obținute pentru anii de muncă ce depășesc 25 de ani de cotizare, fie veniturile realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), recalcularea pensiilor se realizează în două moduri: recalculare automată și recalculare la solicitare.

Recalcularea automată

Acest tip de recalculare va avea loc în două faze. Prima fază a debutat la 1 septembrie 2024, dată la care toate pensiile au fost ajustate conform unei noi formule introduse de lege. Această formulă presupune multiplicarea numărului total de puncte de pensie cu un punct de referință, stabilit la 81 de lei. În acest calcul sunt incluse și punctele de stabilitate, care se acordă pentru anii de cotizare care depășesc 25 de ani.

A doua fază va avea loc până la 1 martie 2025 și va viza pensiile care nu au inclus veniturile obținute înainte de 1 aprilie 2001. În această etapă, vor putea fi valorificate veniturile suplimentare, cum ar fi sporurile, al treisprezecelea salariu și alte prime, cu condiția ca acestea să fie dovedite prin documente care respectă normele în vigoare.

Recalcularea la cerere

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii au posibilitatea să ceară recalcularea pensiei. Această recalculare se poate face prin includerea unor venituri suplimentare sau stagii de cotizare care nu au fost considerate în momentul stabilirii inițiale a pensiei.

Pensionarii care au împlinit vârsta de pensionare, dar aleg să rămână activi în câmpul muncii și să adune noi stagii de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei în baza acestor contribuții suplimentare.

Trebuie menționat că pensionarii pot depune o cerere de recalculare doar o dată pe an. Sumele rezultate din această recalculare vor fi plătite începând cu luna imediat următoare înregistrării solicitării la CNPP.

Acordarea punctelor de stabilitate

Punctele de stabilitate se calculează doar pe baza perioadelor în care s-au achitat contribuții la sistemul public de pensii, fiind disponibile doar pentru anii de cotizare efectivă.

Perioadele fără contribuții directe, cele echivalate sau cele care adaugă vechime suplimentară în muncă nu se iau în calcul pentru acordarea punctelor de stabilitate.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate